VETERANENNEDERLAND

 

http://www.cutercounter.com/

 

 

 

 

 

 

WAAROM DEZE SITE?

VETERANEN WET

GEDROOMD LAND

ECHTE VETERANEN

ALLE MISSIES

FREE WEST PAPUA CAMPAIGN

FREE WEST PAPUA AUSTRALIA

PAPUA MERDEKA

ONOPGEMERKTE EXECUTIES

FREEDOM FLOTTILLA

NIEUWS

CONTACT

ARMIES OF THE WORLD

NATO-EXERCISE - 2019

 

 

 

     

 

 

website counter

 

 

                                                                 
                                                                                    

                                                                       


 

 

 

 

Volgens West Papuan media outlet, Tabloid WANI, werden de tien mensen nadat ze probeerden te ontsnappen geboeid door de bewakers en werden ze vervolgens meegenomen naar afzonderlijke ruimtes van 2 x 2 meter waardoor het moeilijk werd om te ademen en frisse lucht te krijgen. Ze werden vervolgens geschopt en geslagen met stokken en hout en geschokt met elektrische spanning.Negen anderen waren in kritieke toestand. Ze werden meegenomen naar het Bhayangkara-ziekenhuis waar Selyus Logo op 3 mei tragisch stierf aan zijn verwondingen. Tabloid WANI meldt dat de autoriteiten van de Abepura-gevangenis het proberen te verdoezelen en mogelijk lokale media hebben betaald om hetzelfde te doen.Degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Maikel Ilinmaton en Selyus Logo en de foltering van de andere gevangenen moeten worden vervolgd en er moet een volledig onderzoek komen naar dit afschuwelijke misbruik van mensenrechten.De Free West Papua Campaign doet een beroep op Amnesty International, Human Rights Watch en alle mensenrechtengroepen om deze vreselijke zaak te helpen onderzoeken en documenteren.Rust in vrede Maikel Ilinmaton en Selyus-logo.

 


Militaire operaties uitgevoerd door het Indonesische leger (TNI) in Nduga, Papua, hebben de afgelopen paar maanden geleid tot verschillende mensenrechtenschendingen, een recent onderzoek dat door de Nduga-regering is gestart, beweert dat de TNI heeft ontkend.
Volgens het onderzoeksrapport zouden TNI-personeel de huizen van bewoners hebben verwoest en afgebrand, waardoor duizenden mensen hun huis moesten verlaten voor de veiligheid. Het personeel bevindt zich in Nduga op zoek naar de strijders van het West Papoea-bevrijdingsleger (TPNPB) die in december 19 werknemers van het staatsbedrijf, de constructeur PT Istaka Karya, hebben gedood.
Tienduizenden vluchtende inwoners wonen momenteel in naburige districten zonder toegang tot voldoende voedsel, onderwijs of gezondheidsdiensten. Ongeveer 4.238 ingezetenen zijn gevlucht naar het district Kagayem, 5.021 mensen naar het district Yal, 5.056 naar het district Jigi en 4.001 personen naar het district Inikgal.
Honderden anderen hebben besloten om hun toevlucht te nemen in de bossen, nachten door te brengen 'tussen leven en dood', beweert het rapport.
"Ten minste negen moeders zijn zonder de juiste medische behandeling in de bossen bevallen en hebben hun leven op het spel gezet", staat er.
TNI-personeel heeft naar verluidt ook minstens 34 kerken gesloten en vernietigd tijdens hun operaties in het door conflicten geteisterde regentschap. SION GKI Mapenduma-kerk is zelfs door de TNI gebruikt als hoofdkantoor.
Bewoners beweerden dat de TNI minstens 25 mensen heeft gedood, waaronder twee studenten, die niet verbonden waren aan separatistische rebellen.
"Nduga-bewoners leven nu in angst en trauma. Ze hebben alles verloren tijdens de militaire operaties ", zei een onderzoeker, Theo Hesegem. Hij drong er bij de regering op aan om de TNI van Nduga terug te trekken en in plaats daarvan een zachte benadering te kiezen via een dialoog.
Vergelijkbare meningen werden uitgedrukt door lokale geestelijken Erson Wenda en Esmond Walilo en de katholieke priester John Jonga. De drie figuren uitten de hoop dat bewoners snel terug zouden kunnen gaan naar hun dorpen en hun huizen en andere openbare voorzieningen snel zouden kunnen herbouwen.
"We hebben sinds 1969 talloze militaire operaties en mensenrechtenschendingen gezien en het lijkt erop dat we ver van de eindstreep zijn", zei John, eraan toevoegend dat de sleutel tot het stoppen van de schermutselingen de bereidheid van de regering was om een ​​oprechte dialoog met de Vrije Papoea-beweging te organiseren.
"Sinds het leiderschap van voormalig president Susilo Bambang Yudhoyono zijn we gevoed met valse beloften van een vreedzame dialoog, maar dit gebeurt niet," zei Erson.
Ze spraken onlangs over een persconferentie, mogelijk gemaakt door Amnesty International Indonesia in Jakarta.
Usman Hamid, directeur van Amnesty International Indonesia, drong er bij de regering op aan om het probleem in Nduga onmiddellijk aan te pakken, De regering moet onmiddellijk de nodige actie ondernemen", benadrukte hij en voegde eraan toe dat de regering ook moet zorgen voor de bestraffing van militairen die bewezen hebben betrokken te zijn bij mensenrechtenschendingen in de regio.
Papua militaire woordvoerder Col. Muhammad Aidi vertelde The Jakarta Post dat het rapport dat beweert dat militair personeel huizen en kerken had verwoest, een "hoax" was.
"Wij, de TNI, zijn toegewijd aan de Conventie van GenŤve [tegen foltering, andere wrede, inhumane of vernederende behandelingen]. Het is dus ondenkbaar dat we een plaats van aanbidding zouden vernietigen, "zei Aidi, eraan toevoegend dat het onderzoek werd uitgevoerd door groepen die bevriend waren van de Vrije Papoea-beweging

 

  

 

 

De Papoeavrouwen hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van hun gezinnen en familieleden. Verdiend geld wordt (te) snel aangewend om hun eigen omgeving te gerieven in plaats van een zakelijke investering in hun eigen onderneminkje. Ondernemingsgericht en zakelijk denken is de cultuur van Papua vreemd. Om die reden is in 2013 een initiatief gelanceerd vanuit KSP Hapin om deze vrouwen microkredieten te verschaffen. Met dit krediet zijn de vrouwen in staat de nodige investeringen te doen in hun onderneming, zoals de aankoop van hun producten (veelal groenten, fruit en vis), het borgen van een regelmatige aanvoer van hun verkoopwaar en het betalen van de locatie. Maar ook schept het de mogelijkheid om te sparen, het gespaarde geld weer opnieuw in te zetten en de omzet en de winst te vergroten. Daarmee zijn de vrouwen meer en beter in staat om voor hun familie, gezin en kinderen, te zorgen. Tegelijkertijd worden de vrouwen door middel van cursussen en trainingen geleerd hoe ze met geld moeten omgaan (een boekhoudcursus), hoe gelden te reserveren voor nieuwe investeringen, hoe te sparen en hoe zakelijke en particuliere inkomsten en bestedingen te scheiden, kortom training in financieel en zakelijk beheer en ondernemen. Het microkrediet programma van Hapin is een groot succes gebleken. In 2017 hebben 72 vrouwen kredieten ontvangen via het Hapin programma. Het overgrote deel van de vrouwen lost volgens schema de kredieten netjes op tijd af. Hapin Papua heeft aan Hapin Nederland het projectvoorstel aangeleverd om in het midden van dit jaar opnieuw in het kader van de Training of Community voor autochtone vrouwelijke ondernemers (ToC) een cursus Ondernemerschap aan te bieden. De cursisten zijn ditmaal 10 deelnemers die in 2017 met goed gevolg een eerste cursus hebben gevolgd. Zij krijgen nu een vervolg- training die er gericht is hun praktische vaardigheden en kennis met betrekking tot in- en verkoop, financieel management en hygiŽne, over te dragen aan een nieuwe groep marktvrouwen op de markten van Kampwolker en Waena. Hierbij gaat het gaat om 40 deelnemers. Zij leveren financieel een eigen Ė bescheiden Ė bijdrage. De cursusduur is 5 dagen.

 

 

 

 

 

Hevige regenval heeft in Sentani, Papua, gezorgd voor enorme overstromingen. Volgens Indonesische milieuorganisaties heeft niet alleen de zware regenval bijgedragen aan de overstromingen, maar ook massieve ontbossing en illegale mijnbouw (bron: Indonesienu.nl).
De mensen die woonden op de hellingen en aan de voet van het het Cycloopgebergte werden midden in de nacht door het water verrast. Minstens 68 mensen werden door een stroom van modder en puin meegesleurd en verdronken. Tientallen worden vermist. Bruggen en huizen zijn weggeslagen, complete kampongs verwoest en duizenden mensen zijn dakloos. De mensen die zijn gevlucht uit het overstroomde gebied worden nu tijdelijk opgevangen. Volgende week moeten ze die weer verlaten.
Om een nieuwe opvanglocatie in te kunnen richten is er onder andere behoefte aan matrassen, dekens en kookgerei. Daarnaast is er een gebrek aan voedsel en medicijnen. Op dit moment is er iemand van Hapin in Jayapura in het getroffen gebied. De verhalen die wij horen gaan door merg en been. De mensen in het opvangkamp in Yaben verkeren in shock en velen wachten nog op bericht over het lot van hun vermiste familieleden.
Er wordt weinig structurele hulp vanuit de lokale overheid geboden of verwacht. Hapin Nederland en andere samenwerkende organisaties voor West Papua vragen daarom uw hulp. Alle donaties worden overgemaakt aan de Sinode Gidi. Negentig procent van de ontheemden en slachtoffers behoort tot kerken verenigd in deze organisatie. Omdat de tijdelijke opvanglocatie over een week opgeheven wordt, zal de Synode 4 locaties inrichten waar zij zich over de ontheemden zullen ontfermen. Met het hoofdkantoor van de GIDI kerken is afgesproken dat vandaaruit de hulp zal worden gedistribueerd. 90% van de ontheemden en slachtoffers horen bij die kerk.
U kunt doneren via IDEAL of door directe overschrijving op bankrekening NL37 RABO 0444 0724 70 ten name van Hapin. Graag onder vermelding van: Sentani.
Namens de slachtoffers in Sentani, alvast hartelijk dank!
Hapin is een CBF erkend goed doel en is onder fiscaalnummer 8040.33.730 bij de belastingdienst geregistreerd als ANBI . Donaties en giften kunnen daardoor worden afgetrokken van inkomsten- en vennootschapsbelasting.

 

 

 

 

 

 

Overstromingen hebben aan zeker 73 mensen het leven gekost in Papoea, na dagen van zware regenval boven het bergachtige gebied in het oosten van IndonesiŽ. Ook zijn zeventig gewonden opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn nog tientallen mensen vermist. Dat meldt persbureau ANP. De dodelijke slachtoffers vielen rond Jayapura, de hoofdstad van de provincie. Volgens de Indonesische nationale rampenbestrijding BNPB staan meerdere huizen in de stad volledig onder water. Zeker twee bruggen zijn door het natuurgeweld verwoest, wegen liggen bedolven onder de modder. Dat bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden, zoals ook te zien is op beelden die de woordvoerder van de BNPB via sociale media verspreidt. De overstromingen en daaropvolgende modderstromen ontstonden vroeg op zondag. Tegen persbureau AP zegt een woordvoerder dat de hulpverleners nog niet alle getroffen woningen hebben kunnen bereiken. Het dodental zal vermoedelijk verder oplopen. Van de gewonden die zijn opgenomen in het ziekenhuis hebben de meesten botbreuken en hoofdwonden. In de hele regio Sentani zijn volgens de lokale reddingswerkers zoín vierduizend bewoners geŽvacueerd. Zij worden opgevangen in speciale centra en overheidsgebouwen. Autoriteiten van de provincie Papoea hebben voor een periode van twee weken de noodtoestand uitgeroepen. Ze krijgen assistentie van de landelijke overheid. Papoea is een Indonesische provincie en bevat meerdere eilanden; het ligt gedeeltelijk op het eiland Nieuw-Guinea. Modderstromen en overstromingen komen in heel IndonesiŽ vaker voor, als gevolg van zware regenval. Jaarlijks komen volgens AP tientallen mensen daardoor om.

 

KIJK HIER EEN FILMPJE

 

 

 

 

 

 

 

SPEEL AF!

 

 

 

IndonesiŽ  gebruikt chemische wapens in West-Papoea

EeFoto van een dorpeling gewond door de Indonesische aanval in de centrale hooglanden van West Papua.

Er zijn brandwonden rond de wonden. Het vlees lijkt te zijn opengescheurd of ingegraven, de kleding van de slachtoffers is gesmolten of weggesneden. Tenminste zeven zijn dood. Duizenden anderen zijn de heuvels in gevlucht.Dit zijn de eerste beelden van een grote operatie die wordt uitgevoerd door het Indonesische leger in de centrale hooglanden van West-Papoea. Andere foto's tonen geel getipte bommen, verzameld door dorpelingen. Sommige wapens lijken witte fosfor te zijn, verbannen volgens het internationale recht voor dit soort gebruik.Witte fosfor wordt beschouwd als zowel een brandwapen en een chemisch wapen. Het brandt door huid en vlees, tot op het bot. Het kan niet worden geblust. De enige manier om een ​​persoon te redden die ermee wordt geraakt, is door hem onder te dompelen in water en de fosfor te verwijderen. Velen sterven aan interne brandwonden. Anderen van de fosfor geabsorbeerd in hun lichaam, die meerdere orgaanfalen kan veroorzaken.Een militaire bron bevestigt dat de wapens 'brandgevaarlijk of wit fosfor lijken'. De bron zegt: "Zelfs de kleinste stippen branden door kleding, huid, tot op het bot en blijven maar borrelen. Ik heb het van dichtbij en persoonlijk gezien en het is een vreselijk wapen. "Een Indonesische soldaat zei dat ze een soort gas op de dorpen afvuurden. "Het is een explosie, maar een soort gas."

 

KIJK DE FILM

 

                                                                                                       Door intimidatie gewonnen


Voor de Papoeaís kwam er in 1969 dankzij internationale druk alsnog een referendum, zodat ze konden aangeven of ze wel of niet tot Indonesie wilde behoren. De verenigde Naties had de leiding over het verloop van dit referendum, maar dit is duidelijk een schijnvertoning geweest. Onder zware intimidatie van de Indonesische regering is dit referendum zeer corrupt verlopen. Slechts 1026 zorgvuldig door de Indonesische regering geselecteerden Papoeaís en dus niet de hele bevolking, hebben onder bedreigen van een wapen moeten instemmen met de aansluiting bij Indonesie. Ironisch genoeg droeg dit referendum de naam ĎThe Act of Free Choiceí
Inmiddels zijn er ongeveer 500.000 Papoeaís omgekomen als direct gevolg van de Indonesische bezetting. Het rijke eiland wordt door de Indonesische regering verhandeld en uitgebuit. Nationale en internationale maatschappijen vestigen zich er voor mijnbouw, houtindustrie of voor het boren naar olie.
Er zijn tienduizenden Indonesische soldaten in West-Papoea gestationeerd om iedereen die voor onafhankelijkheid is, die de Morgenster vlag hijst, of zich publiekelijk afvraagt of de Indonesische bezetting wel rechtmatig is, gevangen te nemen of te vermoorden. Dagelijks worden de mensenrechten in deze Nederlandse ex-kolonie op wrede wijze geschonden. Voor alleen al van het hijsen van de Morgenster vlag krijg je 15 jaar gevangenisstraf.

Waarom horen we bijna niets?
Als buitenlandse journalist kom je West-Papoea bijna niet binnen. Mensenrechtenorganisaties, juristen, buitenlandse politici en zelfs toeristen worden zoveel mogelijk belemmerd. Lukt het wel, dan sta je onder strenge toezicht van de politie. De Papoeaís die zelf beelden via het internet of op andere wijze naar buiten proberen te brengen, verongelukken op mysterieuse wijze of worden gevangen genomen en gemarteld. Het resultaat is dus dat de wereld weinig hoort over de verschrikkingen die daar iedere dag plaatsvinden.

West Papua Ė The Secret War in Asia

De volgende korte film geeft een goede inleiding over wat er gebeurt in West-Papoea
Ik werd geboren op Irian Jaya. Toen mijn moeder in haar kraambed lag, zaten er Papoea's op onze veranda. Soms namen ze mij als baby even mee om een rondje te lopen en trof mijn moeder ineens een lege wieg aan. Mijn vader voelde een diepe, vriendschappelijke band met de Papoea's sinds hij rond zijn 20ste bestuursambtenaar in Nederlands Nieuw-Guinea was geworden. In 1963 kwam het land onder bestuur van IndonesiŽ. Mijn vader vertrok, maar keerde later met zijn gezin ook weer terug naar wat toen West-Papoea was gaan heten. Daar woonde ik de eerste 3,5 jaar van mijn leven. Papoea's hopen nog altijd op hulp van Nederland
VADER
Onze hele jeugd stond in het teken van Papoea. Als dominee en antropoloog zette mijn vader zich eenmaal terug in Nederland in voor de vrijheid van de Papoea's. Hij preekte voor de Papoeagemeenschap in Nederland. Hij schreef brieven naar kranten om aandacht te vragen voor de Nederlandse verantwoordelijkheid voor Papoea. Mensen werden soms gek van hem omdat hij iedere keer weer over Papoea begon. Maar de respons bleef uit. Nederland kijkt weg van Papoea, eerst misschien uit ongemak of schaamte. Nu doordat niemand meer weet hoe het precies daar is gegaan. Ik heb dit boek geschreven om dat te vertellen. En voor mijn vader, die in 2013 overleed. Zijn brieven die ik na zijn dood vond, hielpen me om de sfeer in Nieuw Guinea tussen 1959 en 1963 te beschrijven.
AKIMOEGA
In mijn roman gaat het over de tijd dat mijn vader vertrekt naar Nederlands Nieuw-Guinea. Hij komt aan in Akimoega, een dorp diep verstopt in de binnenlanden. Terwijl hij werkt aan het bouwen van huizen en het stichten van vrede tussen de stammen, weet hij nauwelijks dat op het wereldtoneel wordt beslist over het lot van Papoea. In mijn boek geef ik de machthebbers die dat lot bepaalden een stem: Joseph Luns, president Kennedy, prins Bernhard en president Soekarno bijvoorbeeld. Economische belangen waren voor hen belangrijker dan mensenrechten.
Mijn vader was er vast van overtuigd, net als veel Nederlanders, dat hij de Papoea's hielp op weg naar soevereiniteit. Nederland investeerde veel in het enige gebied dat ze na de onafhankelijkheid van IndonesiŽ nog over hadden in Zuidwest-AziŽ. Zodra het land er klaar voor was, zou Nederland zich terugtrekken. Nederland hoopte daar goede handelsbelangen aan over te houden. Zo ver is het nooit gekomen. In ruil voor herstelde handelsbelangen met IndonesiŽ, moesten in 1962 alle Nederlanders vertrekken en werden de IndonesiŽrs al gauw de baas.
ONDERDRUKKING
De situatie is sindsdien slecht. In 1969 mochten de Papoea's stemmen over aansluiting bij IndonesiŽ. Maar feitelijk was er geen keus. De families van de 1026 kiesmannen werden gevangengezet. Pas als zij voor aansluiting zouden stemmen, zouden de kiesmannen hun families terugzien. Journalisten mogen sinds 1963 het land niet meer in. Gelukkig zijn er nu sociale media. De onderdrukking wordt alleen maar groter. Afgelopen jaar zijn er 500 Papoea's door het Indonesische leger opgepakt tijdens vreedzame demonstraties. Sinds 1963 zijn er 100.000 tot 500.000 doden gevallen als gevolg van het genadeloze regime.
HULP Papoea's hopen nog altijd dat Nederland ze ooit zal helpen. Misschien dat Nederland dat koloniale verleden niet wil oprakelen. Maar de tijd is juist gekomen om dat verleden, en bijbehorende verantwoordelijkheden, recht in het gezicht te kijken.

Merel Hubatka (1978) is schrijver, stadsdichter van Zutphen en muzikant

 

 

 


f
VETERANENDAG 2019

Veteranen die in Nederlands Nieuw-Guinea hebben gevochten, waar toen in 1962 naast de Nederlandse vlag ook de Morgenster wapperde, droegen eerder tijdens het defilť op de Veteranendag altijd naast de Nederlandse vlag ook de Morgenster met zich mee. De Morgenstervlag is nota bene bij Koninklijk Besluit toegekend aan de bevolking van Nederlands Nieuw Guinea in aanloop naar hun geplande onafhankelijkheid in 1970. Veteranen die toch al grote moeite hebben met de laffe politici die West-Papua verkwanselden aan IndonesiŽ, en door hen gedwongen werden hun taak te beŽindigen, worden nog steeds door politici gedwongen om de vlag waarvoor ze vochten in de kast op te bergen.Schande schande schande!!!!!!! Is dit nu veteranendag waardig. Een dag die bedoeld is om de veteranen te eren die zich hebben ingezet voor volk en vaderland en daarvan de sporen hun hele leven bij zich dragen en waarvoor er militairen zijn gesneuveld! Morgenstervlag is op veteranendag nog steeds verboden. IndonesiŽ maakt kennelijk ook in Nederland de dienst uit, Is Nederland de volgende kolonie van IndonesiŽ? Laten we vast verzinnen hoe wij er dit jaar op de veteranendag op Zaterdag 27 Juni mee omgaan.

 


EXPEDITIE 2019

In januari 2019 zal een team van experts afreizen naar West Papua, het voormalig Nederlands Nieuw Guinea, om onderzoek te doen naar het erfgoed van de luchtoorlog die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten tussen het Japanse Keizerrijk en de Geallieerde legers. Nieuw Guinea herbergt een van de relatief onaangetaste slagvelden van de oorlog en daarmee het verhaal van een bloedige strijd, niet alleen tussen de legers en luchtmachten onderling, maar ook met het klimaat, de natuur en het onherbergzame landschap. De expeditie zal zowel op zoek gaan naar een verloren gegane Amerikaanse bommenwerper als een drietal overgroeide Japanse vliegvelden in kaart brengen die in een immens gras- en moerasgebied liggen. Beleef de expeditie mee: schrijf je in voor  mailings over deze expeditie

INSCHRIJVEN

 
                                                      

Nieuw hoofdstuk van vervolging':IndonesiŽ vernield op West-Papoea- het kantoor van separatisten
Het hoofdkwartier werd vernield en drie mensen werden beschuldigd van verraad wegens het houden van een gebedsbijeenkomst om het vijfde jubileum van de groep te vieren Indonesische troepen hebben de kantoren van de West Papoea bevrijdingsgroep overvallen en naar verluidt vernietigd, waarbij ze ťťn site overnamen in wat advocaten voor de groepsclaim een ​​"illegale bezetting" is.Drie hoofdkantoren van het West Papoea Nationaal Comitť (KNPB) - de binnenlandse tak van de bevrijdingscampagne - werden de afgelopen weken overvallen door de politie en het leger van IndonesiŽ (TNI), waarbij twee werden vernietigd en het Timika-kantoor werd overgenomen voor gebruik als een gezamenlijk militair politie buitenpost op oudejaarsavond.Een brief die de KNPB-advocaten aan de Mimika-politie stuurden, eiste dat de autoriteiten zich dinsdag zouden terugtrekken uit de lopende "illegale bezetting" of dat ze juridische stappen zouden ondernemen."We zien een nieuw hoofdstuk van vervolging tegen KNPB door hen onwettig te arresteren en nu willekeurig hun eigendommen te vernietigen," zei KNLCB-jurist Veronica Koman.De brief beschuldigde de officieren van het betreden van  verboden terreinen en van dwang bij de arrestaties en het vasthouden van acht activisten die brieven zouden hebben moeten ondertekenen dat ze "voor altijd Indonesisch" waren en beloofden niet deel te nemen aan verdere campagnes.Onder de gearresteerden bevond zich Yanto Awerkion, die in april vorig jaar werd vrijgelaten nadat hij 10 maanden in de gevangenis had doorgebracht vanwege zijn betrokkenheid bij een verzoekschrift over onafhankelijkheid. De KNPB-wet vermeldde dat de organisatie op 29 december als blijk van goed vertrouwen had aangegeven dat de organisatie een gebedsevenement wilde houden ter gelegenheid van hun vijfde verjaardag.


 

 

 

Zoeken, praten en vasthouden. Het leven van Leo Reawaruw staat al jaren in het teken van de strijd voor eerherstel en genoegdoening voor de Ambonese gemeenschap in Nederland. En met succes: op de Nederlandse Veteranendag (30 juni) waren voormalige KNIL-militairen eregast.

LEES MEER

LEES MEER

.


 

De Trans-Papua-snelweg (Indonesisch: Jalan Raya Trans-Papua

 

                                                  De Trans-Papua-snelweg (Indonesisch: Jalan Raya Trans-Papua

De Trans-Papua-snelweg (Indonesisch: Jalan Raya Trans-Papua

 

 

 

 

 

 

BEKIJK HIER DE VIDEO
 

We hebben ongelooflijk tragisch nieuws te melden uit West-Papoea.Nu is bevestigd dat Arlince Tabuni, een 11-jarig meisje  door het Indonesische leger (TNI) werd doodgeschoten in het dorp Popume, district Mukoni van het regentschap Lani Jaya, West-Papoea.Het neerschieten van Arlince Tabuni Vier soldaten van het Indonesische leger reden om 17.30 uur in de namiddag naar Pupome, het regentschap van Lani Jaya in West Papua, naar verluidt op zoek naar leden van de Organisasi Papua Merdeka / OPM (Free Papua Movement). Ze vroegen een lokaal persoon om te vertrekken wanneer hij hen niets kon vertellen over de OPM toen hem werd gevraagd waar ze waren en vervolgens ging het leger naar het huis van Arlince Tabuni Het zien van de komst van Indonesische soldaten, , probeerde Arlince Tabuni weg te rennen, maar het leger opende het vuur op het meisje naar verluidt als gevolg van een gevoel van "overmatige frustratie en paniek".Getuigen hoorden 3 geweerschoten en liepen haar tuin in om haar te vonden haar met kogelwonden in borst en nek. De Commissie voor vermiste personen en slachtoffers van geweld (KontraS) heeft aangedrongen op onderzoek naar de moord op Arlince Tabuni.We betreuren dat het geweld nog steeds doorgaat in Papoea. Onder hen hebben we de opname-informatie van een kind van 11 jaar namens Arlince Tabuni. "Zei Yati Andriani, een van de medewerkers van KontraS, in een persbericht. De bovenstaande acties tonen het gebrek aan professionalisme en brutaliteit van de veiligheidstroepen bij het uitvoeren van beveiligingsoperaties," zei Yati.Er werd een demonstratie gehouden in Lani Jaya, waarin werd opgeroepen alle Indonesische soldaten te laten vertrekken  van Lani Jaya, de VN om onmiddellijk te bemiddelen in West Papua en voor een volledig onderzoek naar de brutale moord op Arlince Tabuni. Hoe kan IndonesiŽ de situatie in West-Papoea als "vreedzaam" beschrijven wanneer het Indonesische leger dode onschuldige West Papua-kinderen blijft neerschieten? Dit is het echte IndonesiŽ in West-Papoea.Zulke tragische voorbeelden van brute moord en misdaden tegen de menselijkheid door het Indonesische leger zullen in West-Papoea worden voortgezet totdat West-Papoea volledig vrij en onafhankelijk is.Dit is slechts een voorbeeld van de honderdduizenden onschuldige West Papua mensen die zijn gedood en nog steeds worden gedood door het Indonesische leger en de politie.We begrijpen dat dit zeer verontrustende beelden zijn, maar juist vanwege dergelijke incidenten is het voor de wereld belangrijker dan ooit om te weten wat er echt aan de hand is in West-Papoea.Meer dan 500.000 onschuldige West Papoea-mannen, -vrouwen en -kinderen zijn nu gedood door het bezettende Indonesische leger en gelekte beelden als deze komen steeds vaker voor, met de nadruk op de realiteit van de dagelijkse terreur waarmee de Papua's worden geconfronteerd.
H

Wat u kunt doen

 

Door geld te doneren aan de stichting. Door PJNS via uw erfenis een donatie te schenken.Als bedrijf of organisatie kunt u PJNS voor een bepaalde periode als goed doel ďadopterení en daar informatie over geven en/of acties   voor houden. Wij ondersteunen u daarin.  Door uw technisch of bouwbedrijf te koppelen aan steun voor studenten van een technische school. Door een actie te voeren voor een project in Papua in uw eigen omgeving. Denk aan uw verjaardag, jubileum of afscheid, u kunt een keer geld vragen voor een project i.p.v. cadeaus.Door uw werkgever te vragen de waarde van uw kerstpakket beschikbaar te stellen voor PJNS.Door als bedrijf maatschappelijk te ondernemen zou u bijvoorbeeld een bedrag of percentage van uw omzet beschikbaar kunnen stellen aan PJNS.Wij kunnen u op allerlei manieren van ideeŽn, informatie of PR materiaal voorzien. O.a. fotoís op grootformaat, film van 20 minuten, informatiepanelen, folders, sprekers, etnografica uit Papoea.

 

 

BEZOEK DE WEBSITE

 

 

Port Moresby

Papoea-Nieuw-Guinea heeft met woede gereageerd op haar regering die een vloot van Maserati invoerde om internationale afgevaardigden rond de Apec-conferentie volgende maand rond te rijden, te midden van een gezondheids- en armoedecrisis, een worstelende economie en voortdurende inspanningen na een verwoestende aardbeving.
De PNG-regering heeft haar beslissing verdedigd en vertrouwt erop dat alle 40 luxe auto's na het tweedaagse evenement door de 'private sector' zullen worden gekocht, waardoor de overheid geen financiŽle last meer heeft.
De auto's, die elk in AustraliŽ tussen de $ 200.000 en $ 350.000 kostten, werden deze week vanuit Milaan ingevlogen op twee Boeing 747-8F-chartervliegtuigen, met de kosten gedekt door "de particuliere sector", aldus de minister voor Apec, Justin Tkatchenko.
"Maserati Quattroporte sedans zijn beveiligd en afgeleverd en worden gepleegd om te worden betaald door de particuliere sector," zei hij.


 DE WAARHEID VAN DE ARMOEDE  IN  PAPOEA-NIEUW-GUINEA ( AUSTRALISCH DEEL )

Port Moresby

Men heeft  het idee dat alle inboorlingen van Papoea-Nieuw-Guinea landeigenaren zijn en daarom toegang hebben tot levens van 'welstand van bestaan' en een schat aan hulpbronnen, waaronder bosbouw, landbouw, visserij, mineralen en biodiversiteit.Hoewel het waar is dat bijna 75 procent van de autochtonen overleeft van zelfvoorzienende landbouw en Papoea-Nieuw-Guinea veel natuurlijke hulpbronnen heeft, wordt het nog steeds gerangschikt als een land met een lager middeninkomen. De armoede kan beter worden omschreven als een "kansarmoede", die een gebrek aan onderwijs- en beroepsmogelijkheden voor de burgers met zich meebrengt.
Slechts ongeveer 50 procent van de volwassenen in Papoea-Nieuw-Guinea is geletterd, terwijl 25 procent van de kinderen niet naar school kan.Gezondheidszorg is een ander probleem voor Papoea-Nieuw-Guinea. De gemiddelde levensverwachting voor mensen in het land is 63 jaar.Uit rapporten van de nationale millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling van 2004 blijkt dat Papoea-Nieuw-Guinea moeite had haar millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling te halen, met name de gezondheid van moeders, kindersterfte, geletterdheid en behandeling en preventie van hiv / aids.Veel perifere gezondheidsfaciliteiten zijn de afgelopen jaren gesloten en die welke open zijn, zijn vaak zwaar ondergefinancierd of onderbezet. Bijna twee vijfde van de gezondheidscentra en landelijke gezondheidscentra in het hele land hebben geen elektriciteit of toegang tot noodzakelijke medische apparatuur.Een deel van het probleem om naar school, werk en ziekenhuizen te gaan, heeft te
maken met de infrastructuur van Papoea-Nieuw-Guinea. In landelijke gebieden, waar bijna 88 procent van de bevolking woont, zijn er maar weinig wegen of vervoermiddelen om naar scholen of werkplekken te gaan. De ontoegankelijkheid van wegen draagt ​​in belangrijke mate bij aan de armoede in Papoea-Nieuw-Guinea.
De armste gemeenschappen in Papoea-Nieuw-Guinea moeten 75 procent langer reizen dan de rijkere gemeenschappen om de dichtstbijzijnde vorm van gemotoriseerd vervoer te bereiken. De gemiddelde wandeling voor een plattelandsbewoner in Papoea-Nieuw-Guinea is ongeveer 90 minuten om een ​​landelijke weg te bereiken, terwijl de meest verarmde gebieden vaak vier uur of langer moeten lopen. Bovendien heeft slechts zeven procent van de bevolking toegang tot elektriciteit en waterfiltratie.Armoede in Papoea-Nieuw-Guinea heeft er ook toe geleid dat de menselijke ontwikkeling achterbleef. Het land rangschikt momenteel 156 van de 186 landen in de Human Development Index (HDI) van 2013. Gendergelijkheid is een belangrijk probleem waarmee de bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea wordt geconfronteerd, aangezien het land in de laagste 10 landen van de gendergelijkheidsindex voorkomt.Overtredingen van vrouwenrechten zijn bijna systemisch in het hele land, bijna tweederde van de vrouwen heeft geweld ervaren. Vrouwen en meisjes hebben ook aanzienlijk minder toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg dan hun mannelijke tegenhangers.
Andere landen hebben niet veel gedaan om de armoede in Papoea-Nieuw-Guinea te verlichten.

 


 

 

De Republiek Vanuatu is een eilandengroep in OceaniŽ die sinds 1980 een onafhankelijk land is. Voorheen stond het bekend als de Nieuwe Hebriden, een Frans-Brits condominium. Vanuatu ligt in MelanesiŽ ten oosten van de Koraalzee-eilanden, ten zuiden van de Salomonseilanden, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-CaledoniŽ.

Bovenkant formulier

IndonesiŽ heeft Vanuatu beschuldigd van het uitdagen van "vriendschappelijke relaties" tussen de twee landen en het ondersteunen van separatistische bewegingen, nadat het steun bood aan West Papua bij de Verenigde Naties.
Vanuatu is lang een voorstander geweest van de rechten van West Papua's in hun beweging voor onafhankelijkheid van IndonesiŽ.
Maandag gebruikte IndonesiŽ zijn tweede recht op antwoord tijdens de 73ste algemene vergadering van de VN om een ​​excoriating-aanval op Vanuatu te doen over zijn steun voor de zelfbeschikking van West Papoea, die het 'clueless' noemde.
"Hoewel Vanuatu wordt vermomd als iemand met bloemrijke mensenrechten, daagt Vanuatu's enige intentie en actie rechtstreeks de internationaal overeengekomen principes van vriendschappelijke betrekkingen tussen staten, soevereiniteit en territoriale integriteit uit," zei de Indonesische vertegenwoordiger, Aloysius Selwas Taborat.IndonesiŽ geeft 42 mensen vrij die zijn gearresteerd op de universiteit van West Papua
Lees verder
Taborat zei dat Vanuatu herhaaldelijk afscheidingsbewegingen ondersteunde en hij ondervroeg zijn gedrag als een "internationaal gezagsgetrouwe" natie.
"Deze onvergeeflijke steun aan separatisten wordt duidelijk aangetoond door de opname door Vanuatu van een aantal personen met een ernstig strafregister en een separatistische agenda in hun delegatie bij de VN."
Taborat zei dat het volk van Papua "voor eens en voor altijd bevestigde dat Papoea een onherroepelijk deel van IndonesiŽ is" en dat het "definitief, onomkeerbaar en permanent" is, verwijzend naar de VN-resolutie van 1969 waarin de zogenaamde Akte van Vrije Keuze werd genoemd.
Veel West Papua's beschouwen de verhuizing als een illegale annexatie door IndonesiŽ en een separatistische opstand heeft tientallen jaren geduurd.
Het controversiŽle referendum, waarbij 1.026 met de hand geplukte individuen stemden om bij IndonesiŽ te blijven, wordt herhaaldelijk afgedaan als zijnde geen vertegenwoordiger of een vrije stem.
Vanuatu's eerste minister, Charlot Salwai, die de zelfbeschikking van West-Papoea lang heeft gesteund, had vorige week de mensenrechtenraad verzocht onderzoek te doen naar schendingen van de mensenrechten in de regio - beweert IndonesiŽ ontkent.
West Papoea-activisten worden routinematig gearresteerd en gevangengezet en er zijn frequente beschuldigingen tegen Indonesische gewelddadige troepen, buitengerechtelijke moorden, marteling en mishandeling van demonstranten. Geverifieerde informatie is moeilijk te verkrijgen omdat IndonesiŽ het vrije verkeer van pers in de regio niet toestaat.
Vorige week gaf de premier van Tuvalu, Enele Sopoaga, ook steun aan West Papoea's tijdens de 73ste algemene vergadering, waarin werd aangedrongen op erkenning van West Papua's en betrokkenheid "om duurzame oplossingen voor hun strijd te vinden".Indonesische troepen houden tientallen vast aan de universiteit van West Papua Hilda Heine, de president van de Marshall-eilanden, zei dat het recente Pacific Islands Forum steun had gegeven aan de 'constructieve betrokkenheid' door forumlanden met IndonesiŽ bij verkiezingen en mensenrechten in West-Papoea.
"Dekolonisatie en mensenrechten zijn beide belangrijke kwesties in de regio van de eilanden in de Stille Oceaan," zei ze.

De Indonesische vice-president, Muhammad Jusuf Kalla, noemde Vanuatu niet in zijn eerste reactie, maar noemde het een "daad van vijandigheid" die "geen plaats had in het VN-systeem" en een schending was van de VN-beginselen.

 

 

 

 

 

Papoea-Nieuw-Guinea is de 90e grootste export economie in de wereld. In 2016, Papoea-Nieuw-Guinea exporteerde $8,21 Miljarden en importeerde $3,8 Miljarden, resulteerde in a positieve handels balans van $4,41 Miljarden. In 2016 het BBP van Papoea-Nieuw-Guinea was $ 20,2 Miljarden en het BBP per hoofd van de bevolking was $ 4,18 Duizenden.De top export van Papoea-Nieuw-Guinea zijn Petroleum Gas ($2,54 Miljarden), Goud ($1,97 Miljarden), Rough Wood ($607 Miljoenen), Ruwe aardolie ($582 Miljoenen) en Kopererts ($396 Miljoenen), met behulp van de 1992 herziening van de HS (Harmonized System) classificatie. De top imports zijn Refined Petroleum ($342 Miljoenen), Ruwe aardolie ($152 Miljoenen), Rijst ($107 Miljoenen), Opgraving Machinery ($89,1 Miljoenen) en Vliegtuigen, helikopters en / of Sparpacecraft ($77,5 Miljoenen).De top exportbestemmingen van Papoea-Nieuw-Guinea zijn AustraliŽ ($2,61 Miljarden), Japan ($1,84 Miljarden), China ($1,5 Miljarden)Overig AziŽ ($417 Miljoenen) en Singapore ($234 Miljoenen). De top oorspronkelijke importlanden zijn AustraliŽ ($1,19 Miljarden), China ($647 Miljoenen), Singapore ($372 Miljoenen), MaleisiŽ ($333 Miljoenen) en IndonesiŽ ($150 Miljoenen).

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in OceaniŽ dat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan IndonesiŽ en ligt ten noorden van AustraliŽ. De hoofdstad is Port Moresby. In het land worden 823 talen gesproken.
Valuta: Kina
Bevolking: 8,251 miljoen (2017) Wereldbank
OfficiŽle talen: Engels, Tok Pisin, Hiri MotuLEES HET HELE RAPPORT

 

HET ANDERE DEEL VAN NIEUW-GUINEA

HE--

Nederlands-Nieuw-Guinea Ė nu de provincies Papoea (Pulau Irian) en West-Papoea (Papua Barat) van IndonesiŽ Ė was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor die tijd maakte het deel uit van Nederlands-IndiŽ; bij de overdracht van de soevereiniteit aan IndonesiŽ behield Nederland Nieuw-Guinea. Dit gebied is net zo rijk als het gebied onder Britse heerschappij De motiveringen van de Nederlandse regering hiervoor wisselden herhaaldelijk. In ieder geval werd het Nederlandse beleid sterk bepaald door de houding van Nederland ten opzichte van IndonesiŽ. Enerzijds wilde men Nieuw-Guinea gebruiken als Nederlandse invloedssfeer in de regio; anderzijds wilde men door Nieuw-Guinea te "ontwikkelen" en de Papoea-bevolking te emanciperen bewijzen dat Nederland als koloniale mogendheid niet had gefaald.

IndonesiŽ eiste echter Nieuw-Guinea op en het geschil over dit gebied droeg in belangrijke mate bij tot de snel verslechterende relatie tussen Nederland en IndonesiŽ na de onafhankelijkheid van dat land. In 1962 droeg Nederland onder druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog met IndonesiŽ Nieuw-Guinea de facto aan IndonesiŽ over.

 

 

 

 

Doe mee aan de Global Vlag Actie voor West Papua op 1 december

LEES


 

 

SPECIAL ONDERZOEK: BP In West Papua - Slow Motion Genocide

 High Speed ​​Profit

LEES:

  

BEGRIJPT U HET

BEGRIJPT U HET ?

 

DAT ER NIEUW-GUINEA VETERANEN ZIJN DIE DIT LAND TOCH NOG GRAAG

BEZOEKEN

 

 

 WAT VINDEN ZIJ NA AL DIE JAREN?

 

 

West Papua - Enkele dagen geleden arresteerden het Indonesische leger en de politie tientallen West Papoea's in een dorp dat zeer dicht bij 's werelds grootste goudmijn lag. Tot 116 West-Papoea mannen, vrouwen en kinderen werden gearresteerd en gemarteld.


                                                         De dorpsinval


Onlangs was er een golf van Indonesische militaire activiteiten in het Timika-gebied in West-Papoea, met meer dan 1000 militairen en politiepersoneel dat zich had verzameld om leden van de verboden vrije Papoea-beweging te zoeken. Ze vielen het dorp Utikini binnen en vonden spandoeken in de kelder van een huis, waarin ze pleitten voor een onafhankelijkheidsreferendum voor West-Papoea en een afwijzing van de zogenaamde "Act of Free Choice" in 1969. Veel van de dorpelingen in Utikini droegen ook kaarten die zelfbedruipende kaarten droegen. vastberadenheid voor West-Papoea. Voor de Indonesische politie was dit voldoende om de arrestaties van de dorpelingen en het verbranden van hun huizen te rechtvaardigen.
Tijdens een persconferentie verklaarde een Indonesische politiechef: "Ik heb opdracht gegeven om de huizen van de burger in Utikini te verbranden. Dit is bewust gedaan om de beweging in te korten. Ik zal ze vernietigen. "Hij zei ook:" Ze hebben identiteitskaarten, ze dragen een kaart die zelfbeschikking ondersteunt, naar mijn mening is het een illegale kaart, er is geen West-Papoea, nee. Zullen we de kaarten doorsnijden, "
Van de 116 Papua's die naar verluidt gearresteerd en gemarteld waren in Utikini, waren 68 mannen, 48 vrouwen en 3 kinderen. Ten minste 13 van de gearresteerden blijven in hechtenis en velen worden momenteel ondervraagd door de Indonesische politie. Tientallen traditionele huizen in het dorp werden ook afgebrand en vervolgens werden veel Papoea's gedwongen te vluchten en zich te verstoppen in de jungle. De situatie in het Timika-gebied blijft ongelooflijk gevaarlijk voor West-Papoea's die het doelwit zijn van de voortdurende inspanningen van de Indonesische regering om het pro-onafhankelijkheidsgevoel van het Papoea-volk te breken. We hebben uit een bron gehoord dat zowel de politie als het leger in het Timika-gebied nog steeds naar anderen zoeken. Ze kunnen ook hun huizen laten platbranden zoals de dorpelingen in Utikini.


 

 

We moeten de stemmen van de bevolking van West-Papoea over de hele wereld laten horen. Doe mee aan hun roep om vrijheid "Papua Merdeka!". Er zijn verschillende manieren om het woord te verspreiden:Vertel je vrienden door onze berichten met hen te delen op Facebook, Twitter en e-mail.
Praat met uw vrienden, familie en collega's en vertel hen wat er in West-Papoea gebeurt.


 

 

WAARSCHUWING -

OOK ONDER BRITS GEZAG WORDEN ER MISHANDELINGEN GEPLEEGD

IN KIMBE PAPUA NIEUW GUINEA

 

 

DEZE VIDEO BEVAT SCHOKKENDE  BEELDEN


 

            

Sinds de invasie van West Papua meer dan vijftig jaar geleden, hebben de Indonesische veiligheidstroepen een eindeloze catalogus van extreme mensenrechtenschendingen gepleegd.Meer dan 500.000 burgers zijn gedood tijdens een genocide tegen de inheemse bevolking. Duizenden anderen zijn verkracht, gemarteld, gevangen gezet of 'verdwenen' nadat ze waren vastgehouden. Fundamentele mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting worden ontkend en de Papua's leven in een constante staat van angst en intimidat

Genocide

Foto van een trofee genomen door een Indonesiache soldaat nadat hij en zijn kameraden Ninunor Kwalik en zijn 12 jarige neef Daugunne vermorden op April 1998.

Bijna alle Papua's kunnen je verhalen vertellen over vrienden of familie die zijn vermoord. Een paper opgesteld door de Yale Law School voor de Indonesische mensenrechtencampagne in 2004 vond "in het beschikbare bewijsmateriaal een sterke aanwijzing dat de Indonesische regering genocide tegen de West Papua's heeft gepleegd".Een verdere studie uitgevoerd door de Universiteit van Sydney beweert dat de voortzetting van de huidige praktijken in West-Papoea "ernstige bedreigingen kan vormen voor het overleven van de inheemse bevolking van de Indonesische provincie Papoea."Veel steden en dorpen zijn getuige geweest van massale massamoorden onder hun bevolking. Een voorbeeld was het 'Biak-bloedbad' in 1998, waar meer dan 200 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, werden opgepakt door het Indonesische leger, op schepen werden geladen, over zee werden gebracht en overboord werden gegooid.
                                                     

 Martelen

 


Een papua man wordt met een machete door een Indonesische soldaat gemarteld tijdens een schrijnend incident dat onternationale media aandacht trok in Oktober 2011.

 Het gebruik van foltering door de Indonesische veiligheidstroepen tegen de inheemse bevolking van Papoea is wijdverspreid.Er is veel gedocumenteerd bewijs van dit endemische gedrag en de laatste jaren is videofilm (vastgelegd als 'trophy footage' door Indonesische soldaten) gelekt en uitgezonden op internationale nieuwskanalen zoals Al Jazeera en Channel 4 News.Verkrachting


Seksuele mishandeling en verkrachting is door het Indonesische leger en de politie herhaaldelijk gebruikt als wapen.iin een openbaar rapport aan de VN-Commissie voor de rechten van de mens in 1999 concludeerde de Speciale Rapporteur tegen Geweld tegen Vrouwen dat de Indonesische veiligheidstroepen verkrachting "als instrument voor marteling en intimidatie" in West-Papoea, en "marteling van vrouwen die door de Indonesische veiligheidstroepen waren wijdverspreid ".Het Robert F. Kennedy Memorial Centre voor de mensenrechten heeft een volledig rapport opgesteld over "Verkrachting en andere schendingen van de mensenrechten door het Indonesische leger in Irian Jaya (West Papoea), IndonesiŽ".

 

 De politie arresteert een man bij een vreedzame onafhankelijkheids demonstratie


De basisrechten op vrijheid van meningsuiting worden in West-Papoea bijna volledig ontkend. Iedereen die kritiek uit op de Indonesische overheersing en in het bijzonder zijn streven naar onafhankelijkheid van West-Papoea, kan verwachten dat hij door de politie wordt vervolgd en gevangen wordt gezet.
Onlangs publiceerden vooraanstaande mensenrechtenorganisaties KontraS Papua en de Commissie voor de verdwenen en de slachtoffers van geweld een rapport over de toenemende tendens van de Indonesische staat om mensen aan te sporen vreedzaam uiting te geven aan hun verlangen naar politieke onafhankelijkheid met verraad. Ze verklaren:
In 2010 zijn gevallen met een politieke dimensie kenmerkend verstrikt geraakt in de beschuldiging van makar, het Indonesische woord voor verraad of rebellie ... in totaal werden in 2010 32 mensen aangeklaagd of onderzocht in verband met artikel 106 over makar. '

Politieke gevangenen

 

 

 

 Usak Pakage, veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het bijwonen van een ceremonie tijdens de ceremonie van de vlag van West-Papoea.

 Er worden momenteel honderden West Papoea-politieke gevangenen vastgehouden in West-Papoea en in heel IndonesiŽ. Velen dienen lange gevangenisstraffen om vreedzaam te protesteren tegen de Indonesische overheersing of om lid te zijn van organisaties die West Papoea-onafhankelijkheid eisen.Filep Karma is hier een bijzonder geval van, het dienen van een gevangenisstraf van 15 jaar om de nationale vlag van West Papua te verhogen. Hij is een gewetensgevangene van Amnesty International. De omstandigheden in de gevangenissen zijn vaak erg arm en mishandeling van gevangenen komt veel voor, terwijl velen worden geslagen en gemarteld terwijl ze worden vastgehouden. Gevangenen hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen gekregen en de toegang tot medische zorg ontzegd.

Leven in angst

 

Papuas keren terug en vinden hub huizen in brand gestoken door het indonesische leger

Papua,s keren terug en vinden hun huizen in brand gestoken door het indonesche leger.Veel Papua's leven in een constante staat van angst en intimidatie. Mensen die in dorpen in West-Papoea wonen, kunnen op elk moment worden onderworpen aan militaire operaties.Onder het voorwendsel van het zoeken naar opstandelingen, hebben de militairen herhaaldelijk hele plattelandsgebieden door elkaar geveegd die willekeurig doden en hele dorpen tot de grond verbranden, levensonderhoud voedselgewassen en vee vernietigen en mensen dwingen te vluchten in de bossen waar ze gevoelig zijn voor uithongering en ziekte.

 

 

 


Ondanks publieke verklaringen dat de Indonesische regering haar mensenrechtenreputatie verbetert, lijkt de situatie ter plaatse heel verschillend. Er zijn vaak beperkte of geen onderzoeken naar mensenrechtenschendingen en als een discipline wordt uitgedeeld, is dit normaal gezien van weinig betekenis voor de plegers van de misstanden. Amnesty International verklaart:
"Straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen is alledaags. Verantwoordingsmechanismen om met politiemisbruik om te gaan, blijven zwak, en meldingen van foltering door leden van de veiligheidstroepen zijn vaak ongecontroleerd en ongestraft. Veel slachtoffers van het menselijke verleden.

 

Toegang tot journalisten en NGO,

 

West-Papoea is momenteel verboden terrein voor internationale journalisten. Als ze zonder toestemming worden ontdekt, worden ze door de Indonesische autoriteiten gearresteerd en gedeporteerd. Sommigen zijn zelfs aangevallen en gevangengezet.Het is duidelijk dat de Indonesische autoriteiten er alles aan zullen doen om de aanhoudende genocide die ze in West Papua regisseren buiten de internationale media-agenda te houden. West Papoea is voor veel NGO's ook onmogelijk geworden om te opereren. In 2010 werd het Internationale Rode Kruis verdreven en in 2012 werd Peace Brigades International gedwongen te vertrekken. Internationale mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty en Human Rights Watch krijgen ook geen toegang tot West-Papoea.

 


 

 

 

 

 

De overheid van Papoea-Nieuw-Guinea gaat Facebook voor een maand blokkeren. Daarmee wil het land de impact van het sociale medium op de bevolking meten. Analisten van de overheid gaan onder meer de verspreiding van nepnieuws, pornografie en de impact van nepaccounts meten, schrijft het lokale dagblad The Post Courier. Met het onderzoek wil de overheid mensen achter deze accounts identificeren, zodat mensen met "oprechte" bedoelingen het platform "verantwoordelijk" kunnen gebruiken, aldus minister Sam Basil (Communicatie en IT) tegen de krant.Daarnaast overweegt hij de optie om een door de overheid gebouwd sociaal medium als alternatief te introduceren. "Als het nodig is, kunnen we onze ontwikkelaars inzetten om een site te bouwen die gunstiger is voor de inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea", zei hij.Aim Sinpeng, onderzoeker op het gebied van digitale media en politiek, zegt in The Guardian dat de blokkade van Facebook vragen oproept over de intenties van de overheid. Als Facebook in een land geblokkeerd wordt, gebeurt dat meestal in aanloop naar verkiezingen of ter voorbereiding op een permanent verbod."Ik ben er niet helemaal van overtuigd waarom de blokkade nodig is", zegt Sinpeng. "Welke data gaat de overheid verzamelen? Als ze zich zorgen maken over nepnieuws, kunnen ze ook onderzoek doen zonder het platform te blokkeren."

 

 

 

 

 

 

f

KABARPAPUA.CO,

 

Kota Jayapura - Volgens een van de sociale en politieke waarnemer van de Universiteit van Cenderawasih (Uncen), Marinus yaung, de kwestie van Papua in 2018 zal blijven worden echode een groep mensen, dus het moet serieus aandacht te krijgen van de centrale overheid.
"De gevoelige kwestie van 2018 waar de regering zich zorgen over maakt, is de kwestie van onafhankelijk Papoea, dat in het buitenland snel groeit. Zodat een snelle, nauwkeurige en gerichte stap nodig is om het Papoea-probleem op te lossen, "verklaarde Marinus in Jayapura City, Papua, donderdag 4 januari 2018.
Volgens Marinus is de kwestie van Papoea-mensenrechtenschendingen de belangrijkste kwestie die aandacht van de regering behoeft. "De regering en belanghebbenden in Papua kunnen hun handen niet opgeven en laten dit probleem zelf oplossen door de centrale overheid", legde hij uit.
Terwijl vandaag de dag, zegt Marinus, de ingang van de afwikkeling van een Papoea mensenrechtenschendingen via de rechter lijkt te zijn begonnen met het afsluiten van de centrale overheid en bood een minnelijke schikking.
"Dit zal een licht wrange reactie in Papoea veroorzaken. Verzet van slachtoffers van geweld zal aan de oppervlakte verschijnen en ook van burgers zullen zich verzetten tegen het beleid van de centrale regering, "zei Marinus.
Marinus biedt een oplossing voor de afwikkeling van de mensenrechtenschendingen in Papua buiten het speelveld, zoals in het speciale autonomiewet (Wet Autonomy) die aan de oprichting van een waarheids- en verzoeningscommissie van Papua.
"Ik roep de regering van Papua, in het bijzonder de 14 zetels in het Huis van Papua nieuwe, als ze overgaan tot de opening van een waarheids- en verzoeningscommissie van Papua te stellen", aldus Marinus.
Volgens Marinus, als de Waarheids- en Verzoeningscommissie werd opgericht om de afwikkeling Papua Papua schendingen van de mensenrechten grondig te beantwoorden en om een ​​gevoel van gerechtigheid voor de slachtoffers van schendingen van de mensenrechten in Papua te brengen.
Bovendien, zegt Marinus, de wens van de bevolking van Papua om een ​​dialoog met de regering in het oplossen van de hele kwestie van Papua te voeren, maar tot nu toe de centrale overheid, in dit geval de president is alleen om rechtstreeks hun betrokkenheid bij de Papua kwestie door middel van dialoog sectorale of vreedzame dialoog tussen Jakarta en Papua op te lossen over te brengen. "Er is geen directe verklaring van de president over," zei hij.
Marinus verwachten geen steun van alle belanghebbenden in Papoea en de partijen hebben zich gecommitteerd aan het creŽren van een zone van vrede Papua op ťťn stem in het bepalen van welke methoden te gebruiken bij het oplossen van de hele kwestie van Papua. "Gaat het via de Jakarta-Papua-dialoog of andere methoden om het samen te formuleren," zei hij.
Daarnaast is er een verzoek om een ​​dialoog aan te gaan met de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP). "De regionale overheid kan Uncen en andere gemeenschapsleiders vragen om te formuleren of ze een dialoog willen aangaan met ULMWP, hoe ziet het concept eruit. De overheid moet ruimte vrijmaken om tegemoet te komen aan de eisen van de gemeenschap, "zei Marinus. *** (Fitus Arung)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Dood van gesneuvelde marinier op Nieuw-Guinea blijft Wim Elgers uit Helmond achtervolgen

 

 

 

LEES MEER

 


 


 

 

 

 

Burgemeester Jan Willem Wiggers van Hattem reikte vanmiddag 20-02-2018 3 medailles uit aan de familie van de broers Johan en Philip Burghard. Het betrof het Ereteken voor Orde en Vrede en 2 maal het Mobilisatie-Oorlogskruis.

De medailles zijn door Defensie toegekend aan de broers voor hun inzet in IndiŽ bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

                                                                                    

                               

 

                                                             PHILIP               JOHAN

 Sergeant Philip Burghard ontving postuum het Ereteken voor Orde en Vrede voor zijn inzet als genist op Sulawesi tijdens de dekolonisatie. Hij kreeg ook het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Philip Burghard werkte in Nederland tot aan zijn pensioen bij de Prinses Margrietkazerne in Wezep.Burgemeester Wiggers reikte de medailles uit aan de weduwe van Philip: mevrouw Andi Maneng Burghard, die vandaag 90 jaar werd.Sergeant Johan Burghard kreeg postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Johan Burghard jr., zoon van zijn broer nam het ereteken in ontvangst. Johan Burghard vluchtte voor de Japanse invasie naar AustraliŽ. Daar was hij gestationeerd bij het enige bommenwerpersquadron van het KNIL: het 18 squadron. Hij werkte als navigator en schutter, maar kwam in 1944 om tijdens een militaire oefening bij Darwin.